Cazare pensiune Mraconia la Cazanele Dunarii

Pornind de la Orsova, mai sus spre localitatea Eselnita, va incepe intrarea in Cazanele Mici. Traseul prin Defileu se parcurge pe uscat sau pe apa. Soseaua va fi sapata in stanca pe mai multe zone. In dreptul fostei localitati Ogradena se poate citi si inscriptia de pe Tabula Traiana care aminteste drumul legiunilor romane din perioada 102-104 atunci cand mesterii au taiat muntii pentru a construi o sosea pe malul sarbesc. Masinile si vasele stationeaza aici pentru a vizita si complexul turistic. Chipul lui Decebal daltuit in stanca si manastirea Mraconia rasarind parca din fluviu creaza o imagine unica. Mergand mai sus, pe valea dintre munti puteti vizita si micul golf al Mraconiei.

Cazare pensiune Mraconia la Cazanele Dunarii

La km D985 se afla intacte si ruinele cetatii medievale Tri Kule din care mai putem vedea doua turnuri care rasar din apa. La km D 1000 apar si stancile calcaroase ale grebenului si soseaua trece pe deasura lacului peste calacare roscate. Mai sus incepe intrarea in Cazanele Mari rasare din apa un pinten al stancii Babacai, un loc unde in trecut marinarii stationau si spuneau rugaciuni pentru ca urma coborarea prin Cazane.
Vegetatia include specii rare si submediteraneene: liliac salbatic, stanjeni de stanca, si o specie unica pe glob Laleaua de Cazane. Specifice acestei zone sunt si anumite reptile cum ar fi broasca testoasa, vipera cu corn si soparlele rare. Intalnim aici si fluturii de pestera sau scorpionul carpatic. La Svinita se afla si rezervatia paleontologica reprezentata de depozite fosilifere danubiene sau jurasice. Punctul fosilifer Svinita se poate vizita doar cu vaporul si puteti vedea aici calcare bogate in amoniti (fosilifere jurasice si danubiene, unele avand forma de melci uriasi, contemporani cu dinozaurii).
Sunt senzationale si descoperirile arheologice din pesterile Defileului, mai exact pestera Clemente si Cuina Turcului de la Dubova , cu obiecte din epipaleolitic: podoabe, ceramica, unelte din piatra cioplita utilizate de pescari si vanatori cu 15000 de ani in urma. Alte obiecte dovedesc ca grecii aveau relatii comerciale cu locuitori din Clisura. Localnicii au descoperit Pestera cu picturi care dateaza din epoca metalelor. Cea mai mare si cea mai spectaculoasa pestera este Pestera Ponicova. Se afla in Ciucarul Mare si se intinde pe o lungime de 1166 m fiind strapunsa de paraul Ponicova. Are mai multe galerii, printre care si Galeria Liliecilor cu peste 100 m lungime, 30 inaltime si 60 m latime, fiind o admirabila catedrala subterana. Pestera Veterani este imensa si in trecut a fost utilizata ca si punct strategic de romani, daci, austrieci si turci, si poate adaposti peste 700 de soldati. Aceasta pestera a fost fortificata de generalul austriac Veterani, de unde si numele sau.