Concediu sejur Cazanele Dunarii

In apropiere de golful Mraconia se poate vedea sapat in stanca chipul lui Decebal, statuia avand dimensiunile de 55 m inaltime si 25 m latime. Statuia este de 3 ori mai inalta decat Colosul din Rodos dar este cu 6 m mai mica decat Statuia Libertatii aflata in New York. Ideea de a construi o statuie i-a apartinut omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan si a durat 10 ani pentru ca echipa de sculptori alpinisti sa o termine. Executarea acestei lucrari s-a desfasurat sub conducerea sculptorului orsovean Florin Cotarcea si s-a realizat in ciuda pericolului impus de inaltimea la care se lucra, vipere si caldura.

Concediu sejur Cazanele Dunarii

In apropiere de Chipul lui Decebal se afla si Manastirea Mraconia, ridicata in locul unui punct de dirijare si observatie a circulatiei navale pe Dunare. Relieful din zona nu permitea trecera a doua vase in acelasi timp si de aici a aparut si necesitatea unui punct de dirijare si observare.
Printre lucrurile pe care turistii le mai pot face la Cazanele Dunarii se afla si vizitarea cele mai mari pesteri aflata in zona Cazanelor Dunarii. Pestera Ponicova este pe versantul stang al Dunarii, in Cazanele Mari. Este partial inundata cu apa de la crearea lacului de acumulare.
Pestera este declarata rezervatie speologica datorita resturilor fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramica veche si a unor specii endemice. Vizitarea se recomanda in lunile mai si octombrie cu exceptia perioadelor de viitura cand este posibilitatea ca pestera sa fie inundata total. Se prefera ca in etajul superior sa se faca accesul in grup si in prezenta unui ghid specializat in speologie din cauza gradului de dificultate a accesului in acest etaj, cu echipament adecvat pentru ca vizitarea intregii pesteri dureaza intre 2 si 3 ore.
Pe malul sarbesc, aproape de Cazanele Mici se gaseste de 2000 de ani o placa memoriala numita Tabula Traiana. Pe malul opus trece vechiul drum roman cu parapet de protectie. Tabula este fixata in piatra si pe ea se afla doi delfini care plutesc si un vultur pe cer.