Idei de activitati in Cazanele Dunarii

Printre lucrurile pe care un turist le poate face la Cazanele Dunarii este si vizitarea celei mai mari pesteri din aceasta zona si anume Pestera Ponicova care este sapata pe versantul stang al Dunarii la Cazanele Mari, si este partial inundata cu apa dupa crearea lacului de acumulare. Galeriile sale aduna in total 1660 de metri si strabat Ciucarul Mare iesind ulterior in Dunare.

Pestera Ponicova este declarata rezervatie speologica tocmai datorita resturilor de fosile de urs, unui fragment de ceramica veche si a unor specii endemice. Vizitarea se recomanda sa se faca pe perioada lunilor mai si octombrie exceptie facand perioadele de viitura cand e posibil ca Galeria sa fie complet inundata cu apa sau cel putin partial. Se prefera ca la etajul superior accesul sa aiba loc in grupuri si in prezenta unui ghid care sa fie obisnuit cu speologia avand in vedere faptul ca gradul de dificultate este destul de mare. Echipamentul recomandat include lampi, cizme de cauciuc, echipament special, pentru ca durata de vizitare este de aproximativ 3 ore.

Pe malul sarbesc, foarte aproape de Cazanele Mici, se afla de 2000 de ani o placa memoriala antica denumita Tabula Traiana. Pe malul opus trecea vechiul drum roman care are parapet de protectie. Tabula este fixata pe piatra si pe piatra sunt doi delfini plutind si vulturi pe cer.

Figurinele si ornamentele sunt facute in relief si scrisul este cioplit pe piatra. In traducere textul de pe Tabula suna asa:

„Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem învestit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III a oară, spărgând munţii a durat drum de-a lungul fluviului“.

Initial au fost 10 tabule insa numai Tabula Traiana mai poate fi vazuta astazi.