Atractii turistice Cazanele Dunarii

Pestera Penicova

este una din cele mai cunoscute atractii turistice de la Cazanele Dunarii. Accesul in pestera se poate face din 3 parti. Prima intrare este prin Cheile Ponicovei, a doua este la un nivel superior fata de Cheile Ponicovei si accesul se face mai greu prin aceasta intrare, si mai exista si cea de a treia intrare prin Dunare. Pe aici accesul se va face numai cu barca. Indiferent de metoda prin care alegeti sa explorati pestera, galeriile sale cu doua etaje va vor imprsiona de la prima privire. Etajul de sus este fosil air cel de jos este subfosil. Toata pestera se imparte in 5 galerii si doua sali: Galeria Ponicova, Galeria Concretionala, Galeria Scarii, Galeria Liliecilor, Galeria cu Argila, Sala Mica si Sala Mare.

Galeria Penicovei

mai este numita si Galerie Principala si are o lungime de 400 de m si o denivelare de 36 m. aceasta uneste nivelul inferior al paraului Ponicova cu nivelul Dunarii. Galeria este lumiata natural pentru ca are doua intrari largi si o inaltime de pana la 26 m. Prin aceasta galerie trece si Ogasul Ponicova.

Galeria Concretionata

este locul in care se ajunge dupa ce se urca o panta de 31 de m din Galeria Ponicovei. Aceasta galerie se formeaza din diaclaze intersectate si s-a format cu timpul pe un sistem fosil ascendent. Galeria duce spre Galeria Liliecilor.

Statuia lui Decebal

este cea mai mare sculptura din Europa care se vede bine de pe malul sarbesc. Aceasta statuie se numeste Decebalus Rex si e impresionanta avand 55 metri inaltime si 25 metri latime. Aceasta statuie este cu 8 m mai mult decat Statuia Libertatii fara soclu si cu 17 m mai mult decat monumentul lui Hristor din Rio de Janeiro, fara soclu si cu 7 m mai mult decat Colosul din Rhodos cu tot cu soclu. Aceasta este foarte bine integrata in peisaj. Toti turistii fac fotografii cu monumentul acesta. Va trebui sa aveti grija deoarece aici la Cazane, Dunarea se adanceste pana la 75 de metri. Curge energic printre munti si in rest avem acelasi peisaj pe care l-a avut si Traian acum 2000 de ani in afara de sculptura.

Cazanele Marii

se intind pe o lungime de 4 km. cazarea se poate gasi tot in zona aceasta. Sunt mai multe unitati de cazare care sunt la standarde europene si noi va recomandam Casa Mraco.  Cei care vor sa petreaca mai multe ceasuri pe Dunare pot sa cumpere excursii din Orsova, cu salupe si uneori pot sa cumpere si din Golful Mraconia cu ambarcatiuni mai mici. Pretul va fi diferit in functie de timpul de ambarcatiune si de locul sau.

Daca vreti sa mai invatati ceva din istoria noastra puteti sa faceti 2 opriri la ruinele cetatilor de la malul Dunarii: Drencova si Tricula.

Fortificatiile medievale de la Tricule

sunt la 3 km de Svinita si dateaza din secolul XV. Cetatea este construita cu scop de aparare contra otomanilor. Initial au fost trei turnuri si de aici a rezultat si denumirea de Tricule unul din ele fiind distrus e gheata. Celelate doua au aproximativ 11 m si se pot vedea aproape de mal. Aceasta cetate a fost sub ocupatie austriaca si mai tarziu a fost ocupata de haiduci.