Despre Laleaua de Cazane
In Clisura Dunarii se poate admira vara si primavara Laleaua galbena ori Laleaua de Cazane, o specie endemica unica in lume. Aceasta infloreste in general in prima decada a lunii aprilie si poate sa fie vazuta doar cu barca de pe Dunare pe versantii muntosi aflati in apropiere de Pestera Veterani. Floarea aceasta care este unica in Europa si in lume e una din atractiile senzationale pentru turism in judetul Mehedinti.
Cei care se ocupa de Portile de Fier au inspectat terenul si anunta atunci cand laleaua de Cazane infloreste pentru ca exista si posibilitatea sa infloreasca mai tarziu din cauza temperaturilor scazute sau mai devreme din cauza temperaturilor ridicate. Aceasta lalea poate sa fie admirata in toata splendoarea ei pe versantii abrupti aflati in vecinatatea Pesterii Veterani.
Florile lalelei banatene ori de cazane sunt in general de culoare galbena si nu au miros. Florile sunt dispuse pe varful unui lujer ce creste in mijlocul a 3-4 frunze mari. Laleaua galbena este protejata de lege si pentru prima data ea a fost mentionata in 1884 de catre botanistul machiar, Vicze von Borbas in Foaia Asociatiunii Transilvania.
In prezent aceasta specie de lalea este protejata de conventia de la Berna. Intra pe lista speciilor ocrotite si arealul sau se integreaza in teritoriul Parcului Portile de Fier, spatiu care este de asemenea protejat.