Un concediu de neuitat la Cazanele Dunarii

Zona la care ne referim este intre Valea Ogradena si Paraul Ogasul Turcului, in zona localitatii Dubova, intre cei doi versanti abrupti care despart Dunarea si formeaza chei spectaculoase la Cazanele Mari si Mici.

Cazanele sunt un sector ce apartine defileului Dunarii la trecerea prin Muntii Carpati. Lungimea e de aproximativ 9 km. Sunt si locuri unde Dunarea se ingusteaza ajungand la 230 m si ingreunand navigatia. Fluviul e marginit de pereti stancosi, verticali. Adancimea maxima e de aproximativ 75 m. In sectorul Cazanelor viteza de curgere a apei este mai mare de 5 metri pe secunda.

Cazanele Mari au lungimea de aproximativ 4 km si se incadreaza intre Ciucarul Mare si Veliki Strbac. La baza peretilor de calcare care strajuiesc aceasta portiune sunt doua cavitati: Pestera Ponicova si Pestera Veterani.

Cazanele Mici au o lungime de aproximativ 3 km si sunt pozitionate intre Ciucarul Mic si Mali Strbac. Cazanele Dunarii si Ciucarul Mare sau Mic fac parte din Parcul Natural Portile de Fier. In apropiere de golful Mraconia se observa pe stanca statuia lui Decebal de dimensiuni uriase.

Aceasta zona adaposteste si o mare diversiate de specii de plante si majoritatea au origine mediteraneeana asa cum sunt visinul sau alunul turces si stejarul pufos. Printre speciile protejate putem aminti laleaua de Cazane, sapunita rosie, clopoteii de Cazane, colilia si stanjenelul de stanca.

Speciile reprezentative pentru fauna din aceasta zona sunt vipera cu corn, testoasa lui Hermann, gusterul, lastunul, vulturul de mare, etc.

Zona este caracterizata de un relief calcaros erodat atat in zona de suprafata cat si la interiorul stancilor, avand pesteri si avene cum ar fi cea de la Veterani, Climete, Pestera Ponicova, Pestera Liliecilor care au fost locuite inca din epoca de mijloc a pietrei si pana la sfarsitul secolului XVIII.

Chipul sculptat pe stanca al regelui dac este cel mai cunoscut obiectiv turistic aflat in zona Cazanelor. Acesta este in Cazanele Mici, pe Valea Mracunei, la confluenta dintre Dunare si localitatile Dubova si Eselnita.

E cea mai mare sculptura in piatra existenta in Europa, are o inaltime de 55 m si este lata de 25 m. Sculptura a avut modelul celei de pe Muntele Rushmore, si are 6 m mai putin decat Statuia Libertatii si 8 m mai mult decat statuia lui Christos din Rio de Janeiro. Ideea pentru aceasta statuie a apartinut unui om de afaceri roman, a durat 10 ani si a costat un milion de dolari.