Galeriile din Pestera Ponicova

Pestera Ponicova este in Cazanele Dunarii. Chiar daca aceasta pestere poate sa fie vizitata in tot timpul anului, noi va recomandam ca vizitarea sa aiba loc intre luna octombrie si luna mai, si este necesar echipamentul adecvat alcatuit din cizme de cauciuc care sa va fereasca de umiditate, salopeta, o casca de protectie pentru cap si o lanterna de preferat frontala. Pentru a putea vizita etajul superior, etaj cu dificultate mare, e bine sa apelati si la ajutorul unui ghid speolog.

Galeria cu Argila este o galerie labirintica fiind scunda si ingusta ceea ce o face mult mai dificil de strabatut.

Galeria Scarii –  aici se ajunge plecand din Galeria Liliecilor catre Sala Mare.

Galeria Liliecilor se afla cu 25 de m mai sus fata de cea Concretionala si alaturi de Sala Mare alcatuiesc un sistem fosil FLorat de diaclaze. Sala Mare are 100 de m, 32 de m inaltime, 50 m latime si comunica cu Galeria Liliecilos prin intrarea puternic luminata. Aici sunt stalactite pendulate subtiri si lungi.

Galeria Concretionata este locul unde se ajunge dupa ce se urca o panta de 31 de m din Galeria Ponicovei. Aceasta galerie este formata din diaclaze inersectate si cu timpul s-a format si un sistem fosil ascendent. Galeria aceasta duce spre Galeria Liliecilor.

Galeria Ponicovei se mai numeste si Galerie Principala si are si o lungime de 400 m. aceasta uneste nivelul inferior al paraului Ponicova cu nivelul Dunarii. Galeria este foarte puternic luminata si asta se intampla pentru ca are doua intrari largi si o inaltime de pana la 26 de metri. Prin galeria aceasta trece Ogasul Ponicova partial, si tinand cont de debitul viiturilor pestera are un debit variabil de apa. Galeria se leaga de Sala Mica.