Totul despre pestera Ponicova

Pestera Ponicova se afla in Cazanele Dunarii si este cunoscuta si sub denumirea de Gura Ponicovei, Gura Apei si Pestera Liliecilor. Are un grad de dificultate mediu si o lungime de 1666 m si o denivelare de 60 m, fiind de altfel si cea mai mare pestera din Clisura Dunarii. Pestera este sapata in timp pe malul din Stanga Dunarii, din Ciucarul Mare. Accesul in aceasta pestera are loc prin trei intrari asa cum am mai spus si in alte articole. Indiferent prin ce metoda alegeti sa explorati pestera trebuie sa stiti ca aceasta are doua etaje si va va impresiona inca de la prima privire. Etajul de sus este fosil iar cel interior este subfosil. Toata pestera se imparte in mai multe galerii si in doua sali.

Galeria Ponicovei se mai numeste si Galerie Principala si are o lungime de maxim 400 m si o denivelare de doar 36 de m. Aceasta pestera este foarte luminata pentru ca beneficiaza de intrari largi si de o inaltime buna. In functie de debitul viiturilor pestera are un debit variat de apa. Galeria aceasta se leaga de Sala Mica.

Galeria Concretionata este locul in care se ajunge dupa ce se parcurge o panta de 31 de m, din Galeria Ponicovei. Aceasta galerie este formata din diaclaze intersectate si se formeaza in timp pe sistem fosil ascendent. Aceasta galerie va duce spre Galeria Liliecilor.

Galeria Liliecilor este cu 25 de m mai sus decat cea Concretionala. Impreuna cu Sala Mare alcatuiesc un sistem fosil de diaclaze. Sala Mare are 100 de m, 32 latime si 50 inaltime si comunica cu galeria Liliecilor prin intrarea foarte puternic luminata. Aici sunt stalactite pendulate subtiri si lungi.