Obiective turistice la Cazanele Dunarii

In afara de statuia lui Decebal, daca sunteti in Concediu la Cazanele Dunarii, sunt mai multe obiective turistice pe care va recomandam sa nu le ratati. Va vom prezenta mai jos care sunt cele mai importante obiective din zona.

Tabula Traiana este un monument ridicat de imparatul roman Traian, adversarul regelui Decebal, pentru a consemna marsul trupelor imperiale spre Dacia si victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac din anul 106.

Monumentul este de aproape 2000 de ani in zona de iesire din Cazanele Mici aflandu-se pe malul sarbesc nu foarte departe de statuia lui Decebal.

Au fost facute 10 astfel de table in defileu, dar numai Tabula Traiana se conserva inca. Patru dintre ele sunt pastrate in desene si in stampe iar restul au fost distruse.

Tabula are o lungime de 4 m si este fixata pe piatra. Pe ea sunt doi delfini si un vultur zburand. In timp Tabula Traiana a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturi si pentru a nu fi acoperita de apa dupa ce s-a construit barajul de la Portile de Fier a fost ridicata cu 30 m.

Cetatea Trikule sau trei turnuri, a fost ridicata in secolul XV pentru a opri trecerea turcilor spre vest. Ruinele ei se pot vedea inca aproape de localitatea Svinita.

Cetatea Trikule e reprezentata prin trei turnuri dispuse pe malul Dunarii sub forma de triunghi, unul din varfuri fiind orientat spre Dunare. In fiecare colt este cate un turn de o inaltime de aproximativ 10 m si cetatea are pe latura dintre mal o lungime de aproximativ 20 m si intre turnuri o lungime de 40 m.

Ansamblul cetatii a fost inundat dupa ce a fost amenajat lacul de acumulare de la Portile de Fier si la suprafata au ramas doua turnuri, al treilea fiind vizibil doar in conditii cu un nivel scazut al apei.

Pestera Ponicova e compusa din mai multe galerii care comunica foarte bine intre ele si care sunt situate pe doua etaje. Etajul superior este in totalitate fosil si etajul superior este subfosil. Galeria Ponicovei uneste intrarea din nivelul inferior al paraului cu intrarea de la Dunare si are o lungime de aproximativ 400 si o denivelare de 36m.