Cazanele Dunarii – miracolul de pe Dunare

Cazanele Dunarii sunt importante obiective turistice din parcul Portile de Fier si reprezinta si un sector din Defileul Dunarii la trecerea fluviului printre Carpati. In cazul in care pana acum credeati ca nimic nu poate sa va impresioneze ochii si sa va taie respiratia este suficienta o excursie cu barca pe Dunare in zona Cazanelor si prima impresie este una pe masura. Cazanele Dunarii au o lungime de 7,4 km. pe alocuri Dunarea este mai ingusta si ajunge pana la 230 m urmand ca la prima cotitura sa se intinda in fata privitorilor. Adancimea maxima din zona Cazanelor este de 75 m si viteza de scurgere a apei este de mai mult de 5 m/s.

Practic prin Cazanele Dunarii se intelege cea mai ingusta dar si cea mai spectaculoasa zona aflata in Defileul Dunarii, o zona care se desfasoara intre Plavisevita si Ogredana. Pe intreg parcursul unei calatorii cu barca de-a lungul Cazaneor sunt mai multe atractii turistice care descriu povesti spuse de mult.

Zona aceasta este declarata Rezervatie Naturala prin Decizia din 1980 data de Cosniliul Judetean Mehedinti. Toata rezervatia are 215 ha si se afla la nord est de Dubova, o localitate care se afla intre Ogradena si Ogasul Turcului. Cazanele Mici se despart de Cazanele Mari prin Bazinetul Dubova.

Cazanele Mici au o lungime de in jur de 3.6 km si este pozitionat intre masivul Ciucarul Mic ce se afla in Romania si masivul Mali Strabac din Serbia. Cazanele Dunarii si masivele Ciucarul Mic si Ciucarul Mare sunt o parte din Parcul Natural Portile de Fier. Cazanele Mici sunt facute din Dealul Ciucaru Mic si Dealul Stirbatul Mic. Cazanele Mari sunt mai lungi cu 200 m si masoara 3.8 km de la Masivul Ciucarul Mare de pe teritoriul Romaniei si pana la masivul Veliki Strbac din teritoriul Serviei. Alta delimitare a Cazanelor Mari e data de bazinetul Dubovei si Pasisevita. Latimea medie aici e de 200 – 350 de m si se intind de-a lungul Dealului Ciucarul Mare pe partea stanga si Stirbatul Mare pe dreapta.