Clisura Dunarii cel mai frumos defileu din Europa

Este suficient sa pasiti pe mal si fluviul va va lega de el si va va purta intr-un adevarat spectacol in care zeci de mii de metri cubi de apa isi croiesc drumul prin munte.

Intrarea Dunarii in tara noastra este lina dar plina de un spectacol al culorilor inca din Golful Bazias si continuand cu rezervatia Nera Moarta, o delta in miniatura facuta de Nera la varsare in Dunare, rezervatie care aduna sute de exemplare de fauna si flora.

Daca reusiti sa vedeti apusul soarelui si clarul de luna de la Bazias vaslind in barca si apoi va treziti in fanul din podul vreunei case din poieni inseamna ca sunteti cu adevarat in lumea magina din Clisura Dunarii.

Relieful la Portile de Fier este un rezultat al modelarii fluviului si altor agenti sub influenta directa a structurii rocilor. In stanga acestui fluviu, parte ce corespunde sectorului romanesc, gasim spre aval Muntii Almajului, Muntii Mehedinti si Podisul Mehedinti, iar pe malul sarbesc avem Dobrianske Planina si Miroc Planina.

Defileul este caracterizat de alternanta sectoarelor inguste cu sectoare de bazinete depresionare, care sunt diferentiate atat morfologic cat si structural. Formele de relief din acest sector ne infatiseaza o bogatie iesita din comun.

Relieful carstic se prezinta sub forme de suprafata variate: chei, lapiezuri, doline, raspandite in special in platourile carstice Ciucarul Mic, Ciucarul Mare si Sfanta Elena dar si in zonele afluente ale Dunarii. Carsturile de adancime sunt prezente prin nenumarate avene si pesteri printre care se numara si pesterile Gaura Chindiei, Gaura cu Musca si Valea Polevii.
Parasind Moldova Veche, din apele Dunarii apar si cateva insule care constituie resturi din vechiul ostrov si care in urma construirii hidrocentralei si lacului de acumulare a fost inundat in mare parte. Aceasta este zona in care Dunarea are cea mai mare latime, de peste 5 km. Dupa ce trecem de localitatea Pescari, malurile se apropie mult, iar Dunarea isi face drum prin calcare mezozoice. Peretii sunt mai inalti de 100 de metri si latimea albiei nu depaseste 500 m.

Din apa iese stanca Babacai utilizata in trecut de cei care vamuiau vasele care treceau prin defileu. Aceasta zona a generat nenumarate legenede.